Vejce jsou tradičním symbolem Velikonoc. Při jejich výběru by měli být spotřebitelé více než obezřetní. Syrová vajíčka mohou být zdrojem různých onemocnění, počínaje zažívacími problémy a salmonelózou konče.
SOS proto radí spotřebitelům, aby vajíčka vybírali čistá, s neporušenou skořápkou a především označená. Spotřebitelé by se také měli zajímat o to, jak jsou v prodejně uskladněná. „Vyhláška stanovuje, že vejce musejí být skladována v rozmezí od 5°C do 18°C a v žádném případě
nesmějí být vystavena přímému slunci. Čím větší teplota, tím se snižuje doba jejich použitelnosti. Některé hypermarkety však toto nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18°C, “ dodává mluvčí SOS Jan Mišurec.Samozřejmostí je i označování vajec. Pro spotřebitele je nejdůležitější označení minimální trvanlivosti vajec, ale také velikost vajec, udávající se písmeny S až do největších vajec označených XL.
SOS také upozorňuje na problémy při nakupování velikonoční pomlázky v podobě nejrůznějších čokoládových zajíců, vajíček, slepiček, kuřátek. Často totiž dochází k tomu, že čokoládové figurky jsou označené jako čokoládové, ačkoliv nesplňují podmínky pro toto označení. Pro označení čokoládová musí cukrovinka obsahovat maximálně 5% rostlinného tuku. Pokud rostlinného tuku obsahuje více, již jako čokoládová být označena nesmí – jinak by se jednalo o klamavou obchodní praktiku. V tomto lze doporučit spotřebitelům jen jediné, aby věnovali zvýšenou pozornost složení výrobku, protože jen tak si budou moci být jisti, že si kupují, co opravdu chtějí a na čem si opravdu pochutnají a nikoli pouze náhražku.
SOS také upozorňuje především na čokoládové, vaječné, ořechové a jiné likéry, u kterých je třeba kontrolovat datum spotřeby. Tyto likéry se na rozdíl od alkoholických nápojů s vyšším obsahem alkoholu velice snadno kazí a je proto nutné kontrolovat toto datum. U jiných alkoholických nápojů je při nákupu zapotřebí zkontrolovat především neporušenost uzávěru či špuntu u vína.
V případě potřeby lze potraviny reklamovat. Záruční doby se však liší podle toho, o jakou konkrétní potravinu jde. Pokud jde o potraviny podléhající rychlé zkáze, jako například saláty, dorty apod., tak ty lze reklamovat pouze do následujícího dne. U ostatního zboží záleží na minimální trvanlivosti či době použitelnosti. Pokud není uvedena tato doba, je zákonem stanovená obecná záruční doba na 8 dní.
SOS – Sdružení obrany spotřebitelů přeje všem veselé Velikonoce bez zbytečných potíží a reklamací.
Kdy změníme letní čas na zimní v roce 2025?
Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Hrajte s námi SUDOKU online !
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026



















vždycky žasnu nad tím, jak si lidé nakupují vejce na ulici,neoznačená, vystavené na sluníčku a vůbec nemají strach, že se tím vystavují zdravotnímu riziku...